Sos kurkowy
Sezon grzybowy jest już w pełni, dlatego przygotowałam dla was sos kurkowy. Muszę przyznać, że nie przepadam zbytnio za grzybami, ale ten sos zdecydowanie przypadł mi do gustu. Jestem pewna, że jeszcze nie raz skorzystam z tego przepisu.
- 25 dkg kurek,
- 1 marchewka,
- 2 szklanki bulionu warzywnego (z przepisu: http://kulinarniepokrecona.blogspot.com/2016/09/bulion-warzywny.html),
- 200 ml śmietany 30%,
- cebula,
- czosnek,
- czerwona cebula,
- 1/2 papryczki chilli,
- pierś z kurczaka,
- szczypiorek,
- kasza kuskus,
- przyprawy: słodka i ostra papryka, pieprz, sól,
- kilka łyżek oliwy z oliwek,
- papier do pieczenia.
Pierś z kurczaka oczyszczamy i nasmarowujemy przyprawami: słodką i ostrą papryką oraz pieprzem. Smażymy ją na oliwie z oliwek, zaczynając od strony skórki, od czasu do czasu przekręcamy na drugą stronę. Po około 10 minutach smażenia pierś z kurczaka przykrywamy zmoczonym papierem do pieczenia i przysmażamy na mniejszym ogniu przez około 5 minut. Przygotowane mięso zdejmujemy z patelni. Wrzucamy do niej cebulę, lekko przysmażamy i dodajemy czosnek oraz papryczkę chilli. Po około minucie wrzucamy pokrojoną w kosteczkę marchewkę. Gdy warzywa lekko się przyrumienią wkładamy do nich kurki. Lekko przypiekamy z każdej strony, trwa to około 3 minut. Do warzyw dodajemy bulion, śmietanę i wszystko gotujemy przez około 15 minut. Na koniec przyprawiamy sos według własnego uznania. Obiad podajemy z kaszą kuskus (zrobioną według przepisu na opakowaniu), pokroją w plasterki piersią kurczaka, sosem kurkowym oraz posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
0 komentarze