Biszkopt migdałowy
Takie ciasto może być ciekawą odskocznią od normalnego biszkoptu. Podczas jego pieczenia idealnie wydobywa się zapach migdałów. Jeśli je lubicie to spróbujcie upiec takie ciasto u siebie :) Niebawem również pojawi się tort z wykorzystaniem tego przepisu.
- 4 jajka,
- szklanka zmielonych migdałów,
- szklanka mąki,
- szklanka cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Na początek wydzielamy z jajek białka i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy po kolei do nich żółtka, cukry, na przemian mąkę ze zmielonymi migdałami, proszek do pieczenia. Wyrobioną masę przekładamy do nasmarowanej masłem i zmielonymi migdałami tortownicy o średnicy 21 cm. Wyłożone ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut (lub do suchego patyczka).
Smacznego!
0 komentarze