Biszkopt migdałowy


Takie ciasto może być ciekawą odskocznią od normalnego biszkoptu. Podczas jego pieczenia idealnie wydobywa się zapach migdałów. Jeśli je lubicie to spróbujcie upiec takie ciasto u siebie :) Niebawem również pojawi się tort z wykorzystaniem tego przepisu.






        • 4 jajka,
        • szklanka zmielonych migdałów,
        • szklanka mąki,
        • szklanka cukru,
        • 1 cukier waniliowy,
        • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.


Na początek wydzielamy z jajek białka i ubijamy je na sztywną pianę. Dodajemy po kolei do nich żółtka, cukry, na przemian mąkę ze zmielonymi migdałami, proszek do pieczenia. Wyrobioną masę przekładamy do nasmarowanej masłem i zmielonymi migdałami tortownicy o średnicy 21 cm. Wyłożone ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut (lub do suchego patyczka).

Smacznego!

You Might Also Like

0 komentarze