Amerykańskie naleśniki
Kolejna słodycz, ale tym razem z amerykańskiej kuchni. Idealnie nadaje się na obiad lub deser. Przepis łatwy do wykonania, a smak naprawdę nieziemski. Skosztujcie tych naleśników u siebie w domu!!! :)
- 4 jajka,
- 2 łyżki masła,
- 1 szklanka maślanki,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 szczypty soli,
- 1,5 szklanki mąki tortowej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta sody,
- pół jogurtu typu greckiego,
- serek waniliowy,
- 1 grejpfrut,
- syrop klonowy,
- do dekoracji: listki mięty.
Białka ubijamy na sztywną pianę. W oddzielnej misce ucieramy żółtka z cukrem oraz masłem. Następnie dodajemy na przemian maślankę z mąką, proszkiem do pieczenia oraz sodą. Oby dwie masy mieszamy ze sobą. Naleśniki smażymy na rozgrzanym oleju. W międzyczasie przygotowujemy sos. Mieszamy ze sobą jogurt typu greckiego oraz serek waniliowy. Naleśniki wykładamy na talerz. Na wierzch kładziemy sos oraz polewamy syropem klonowym. Dla zmniejszenia słodkości naleśników dodajemy do nich cząstki grejpfruta oraz listki mięty.
Smacznego!
1 komentarze
Uwielbiam takie naleśniki. A że nie znoszę stać w kuchni to niedawno odkryłam knajpę z najlepszymi moim zdaniem pancakeś Wrocław. Są puszyste...aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuń