Babeczki z kremem czekoladowym
Tym razem na moim blogu zagości odrobina słodyczy. Przedstawiam wam babeczki z kremem czekoladowym oraz nutką moreli. Na wierzchu do ozdoby położyłam chipsy czekoladowe. Zachęcam do wypróbowania przepisu :)
- 10 dag masła,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 3/5 szklanki cukru brązowego,
- 2 jajka,
- 2 szklanki kaszy manny,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki sody,
- 3/4 szklanki śmietany 18%,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 0,5 szklanki wody,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 0,5 galaretki cytrynowej,
- 3 morele,
- 250 ml śmietany kremówki,
- 15 dag czekolady mlecznej,
- do dekoracji: chipsy czekoladowe.
Jajka ucieramy z masłem i cukrami. Do powstałej masy dodajemy na przemian śmietanę 18% oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Ciasto przekładamy do foremek na babeczki i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celcjusza przez około 15 minut (do tzw. suchego patyczka). W międzyczasie przygotowujemy syrop. Wodę, cukier puder i cytrynę gotujemy na wolnym ogniu przez około 7 minut. Nie doprowadzamy syropu do wrzenia! Po wyjęciu babeczek z piekarnika zalewamy je powstałym roztworem. Po wystygnięciu babeczek (najlepiej na drugi dzień) przygotowujemy dżem morelowy. Z owoców zdejmujemy skórkę i blenderujemy. Następnie zagotowujemy je i dodajemy galaretkę cytrynową. Odstawiamy do ostygnięcia. Ostatnim etapem jest przygotowanie kremu. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy i powoli dodajemy do niej rozpuszczoną czekoladę.Na babeczki wykładamy najpierw dżem, a potem powstały krem. Dekorujemy według własnego uznania.
Smacznego!
0 komentarze