Sernik kokosowo - chałwowy
Dzisiaj nadszedł czas na słodkości. W tym przepisie połączyłam swoje dwa ulubione smaki - kokosa i chałwy. W ten oto sposób powstał sernik kokosowy w polewie chałwowej. Jestem pewna, że wasza rodzina i przyjaciele rozsmakują się w tym cieście. Zapraszam do wypróbowania! :) Smacznego!
- 1 kg sera białego dwukrotnie mielonego,
- 1 puszka mleka kokosowego,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 5 jajek,
- 1 budyń waniliowy,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 1 szklanka wiórek kokosowych,
- 30 dag ciasteczek kruchych czekoladowych,
- 10 dag masła,
- 15 dag chałwy,
- 120 ml śmietany kremówki 30%.
Ciasteczka czekoladowe kruszymy na pył i mieszamy z masłem (najlepiej za pomocą blendera). Formę tortownicy o średnicy 23 centymetry wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy w niej równomiernie przygotowaną masę.
Ser ucieramy z cukrami w misie miksera. Dodajemy do niego kolejno mleko kokosowe, budyń, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka jajek. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Ubite białka i wiórka kokosowe przekładamy do masy serowej. Wszystko delikatnie mieszamy.
Masę serową przelewamy na spód ciasteczkowy.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni Celsjusza. Sernik pieczemy przez około 70 minut.
Po upieczeniu ciasto zostawiamy do wystudzenia.
Chałwę kruszymy na drobne kawałki i zalewamy śmietaną kremówką. Wszystko podgrzewamy i mieszamy od czasu do czasu aż polewa zrobi się gęsta (mniej więcej 7 minut). Zostawiamy do lekkiego przestudzenia. Polewę wylewamy na sernik.
4 komentarze
Kokos i chałwa?
OdpowiedzUsuńPoproszę!
Zdecydowanie moje smaki.
:)
Brawo za chałwę w przepisie-cudo
OdpowiedzUsuńW przepisie nie ma podanych ilości jajek a w wykonaniu są?
OdpowiedzUsuńJuż zaktualizowałam przepis, dziękuję za spostrzegawczość :)
Usuń