Wiejska pizza


Pizza idealnie nadaje się na obiad lub na kolację. Jest bardzo szybka w wykonaniu, ale za to naprawdę smaczna. Szczególnie przydaje się do wypróżnienia lodówki z kawałków sera lub wędliny :) Pizza najlepiej smakuje, gdy jest polana dobrej jakości oliwą z oliwek.






        • 10 dag drożdży,
        • 2 szklanki mąki,
        • łyżka cukru,
        • łyżeczka soli,
        • pół szklanki ciepłej wody,
        • sos barbecue,
        • 10 dag sera żółtego,
        • 10 dag kiełbasy swojskiej,
        • 10 dag wędliny,
        • 3 łyżki suszonej cebuli,
        • 1 mozzarella,
        • papryka po szwedzku,
        • oregano,
        • bazylia.
 

Drożdże mieszamy z cukrem, czekamy aż się rozpuszczą. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wodę i drożdże. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę, którą odkładamy do wyrośnięcia. Następnie kształtujemy z niego pizzę. W boki ciasta wkładamy ser żółty. Na środek wykładamy sos barbecue, który posypujemy oregano i resztą sera żółtego. Na wierz kładziemy wędlinę, mozzarellę, suszoną cebulę, paprykę i usmażoną kiełbasę. Pizzę pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 10 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika układamy na niej świeżą bazylię.

Smacznego!

You Might Also Like

0 komentarze