Wiejska pizza
Pizza idealnie nadaje się na obiad lub na kolację. Jest bardzo szybka w wykonaniu, ale za to naprawdę smaczna. Szczególnie przydaje się do wypróżnienia lodówki z kawałków sera lub wędliny :) Pizza najlepiej smakuje, gdy jest polana dobrej jakości oliwą z oliwek.
- 10 dag drożdży,
- 2 szklanki mąki,
- łyżka cukru,
- łyżeczka soli,
- pół szklanki ciepłej wody,
- sos barbecue,
- 10 dag sera żółtego,
- 10 dag kiełbasy swojskiej,
- 10 dag wędliny,
- 3 łyżki suszonej cebuli,
- 1 mozzarella,
- papryka po szwedzku,
- oregano,
- bazylia.
Drożdże mieszamy z cukrem, czekamy aż się rozpuszczą. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wodę i drożdże. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę, którą odkładamy do wyrośnięcia. Następnie kształtujemy z niego pizzę. W boki ciasta wkładamy ser żółty. Na środek wykładamy sos barbecue, który posypujemy oregano i resztą sera żółtego. Na wierz kładziemy wędlinę, mozzarellę, suszoną cebulę, paprykę i usmażoną kiełbasę. Pizzę pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 10 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika układamy na niej świeżą bazylię.
Smacznego!
0 komentarze