Zimowa kawa
Dobry wieczór wszystkim! Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na kawę z odrobiną zimowych przypraw: anyżem, cynamonem, goździkami oraz ... masą marcepanową. Na wierzch położyłam bitą śmietanę, żeby osłodzić sobie koniec dnia. Polecam !!! :)
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- 200 ml gorącej wody,
- 400 ml mleka,
- 1 laska cynamonu,
- 2 gwiazdki anyżowe,
- 5 goździków,
- 2 łyżki masy marcepanowej
- 1 śnieżka.
200 ml mleka gotujemy razem z cynamonem, anyżem, goździkami oraz masą marcepanową.
Śnieżkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Ja musiałam zmieszać ją z 200 ml mleka i miksować przez około 3 minuty.
Kawę przelewamy do dwóch kubków. Zalewamy ją smakowym mlekiem. Na wierz kładziemy bitą śmietanę.
2 komentarze
super pomysł na zimowe popołudnie :)
OdpowiedzUsuńWygląda super :) Zazwyczaj piję kawę w Etno, to chyba najlepsza kawiarnia we Wrocławiu. Ale ten przepis mnie zachęcił żeby zrobić coś samemu. Jedyne co to zmieniłabym kawę rozpuszczalną na tradycyjną. Wystarczy odcedzić z fusów :)
OdpowiedzUsuń