Babka cytrynowa



Weekend się zaczyna, więc nie może zabraknąć ciasta do kawy. Ja dzisiaj przygotowałam babkę cytrynową. Jest bardzo prosta do wykonania. Ciasto wyszło lekko wilgotne i czuć w nim posmak cytrusów. Nie pozostaje Wam nic innego jak wypróbować ten przepis. Polecam szczególnie dla osób zapracowanych, mających chęć na coś słodkiego. Dobrego weekendu !!! :)





  • 25 dag masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 jajka,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • sok z 1 cytryny,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru.


Miękkie masło miksujemy razem z cukrem. Następnie dodajemy po jednym jajku. Wszystko ucieramy na puszystą masę. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu się wszystkich składników dolewamy do masy sok z cytryny. Wszystko jeszcze raz mieszamy mikserem.
Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem formy (u mnie keksówka) i pieczemy przez 50 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem.

Smacznego! :)


You Might Also Like

0 komentarze