Fasolka po bretońsku



Przedstawiam Wam przepis na fasolkę po bretońsku. To danie wspominam ze swojego rodzinnego domu. Postanowiłam je jednak nieco urozmaicić i zamiast tradycyjnej wiejskiej kiełbasy użyłam usmażonego mięsa mielonego. Fasolka pachnie niesamowicie a jeszcze lepiej smakuje. Spróbujcie Sami! :)



  • 50 dag mięsa mielonego z indyka,
  • 3 pomidory,
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 125 g fasoli,
  • 2 łyżki oleju,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, chilli, majeranek, zioła prowansalskie


Fasolę zalewamy zimną wodą, do 2 cm nad jej powierzchnią. Odstawiamy ją na całą noc do napęcznienia.
Następnego dnia cedzimy fasolę z wody i zalewamy ją nową, czystą wodą. Gotujemy ją przez około 30 minut.
W tym czasie podsmażamy na oleju mięso mielone aż do pełnego wysmażenia (około 10 minut).
Następnie sparzamy pomidory gorącą wodą. Czekamy 5 minut i obieramy je ze skórki oraz kroimy na małe kawałki.
Do fasoli dodajemy usmażone mięso, pokrojone pomidory oraz koncentrat pomidorowy.
Fasolkę przyprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze przez około 1,5 godziny, do momentu aż fasola będzie miękka.

Smacznego! :)



You Might Also Like

0 komentarze