Prostokątna pizza



Dzielę się dzisiaj z Wami przepisem na pizzę w kształcie prostokąta z ciastem idealnie cienkim i chrupiącym na brzegach. Dodałam do niej swoje ulubione dodatki - szynkę, paprykę i mozzarellę. Przy takiej pizzy udany wieczór jest gwarantowany :)




  • 5 dag drożdży,
  • 2 szklanki mąki,
  • 0,5 szklanki ciepłej wody,
  • 3 pomidory,
  • 0,5 papryki,
  • 10 plasterków szynki,
  • 2 mozzarelle,
  • kilka liści ulubionej sałaty,
  • przyprawy: cukier, sól, pieprz, oregano, bazylia.


Na początek przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem 1 łyżki cukru i 5 łyżek mąki. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę oraz łyżeczkę soli. Ciasto dokładnie wyrabiamy przez około 15 minut, aby stało się elastyczne i gładkie. Odstawiamy je do wyrośnięcie na 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos do pizzy. Pomidory sparzamy w gorącej wodzie i obieramy ze skórki. Na małym ogniu gotujemy przygotowane pomidory, aż zrobi się z nich lekki sos. Na samym końcu przyprawiamy go do smaku solą, pieprzem, oregano i bazylią.
Wyrośnięte ciasto na pizzę wyjmujemy i formujemy w kształt prostokąta. Na wierzch kładziemy sos pomidorowy, szynkę, mozzarellę, pokrojoną paprykę.
Przygotowaną pizzę wkładamy do piekarnika nastawionego na 220 stopni Celsjusza. Pieczemy przez około 15 minut.
Na upieczoną pizzę kładziemy kawałki sałaty.

Smacznego! :)



You Might Also Like

2 komentarze