Gofry
Gofry czyli posiłek, który zachwyci każde podniebienie i przypomni dzieciństwo. Jest to idealny pomysł na podwieczorek. Gofry są złociste i bardzo lekkie. Świetnie smakują z ubitą śmietaną oraz owocami. Wypróbujcie sami !!! :)
- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka mleka,
- 1 jajko,
- 1 łyżka cukru,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
- 250 ml śmietany kremówki,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 3 kratki gorzkiej czekolady,
- ulubione owoce (np. banan, kiwi)
Żółtko, mąkę, mleko, cukier, olej i proszek do pieczenia umieszczamy w misie miksera. Wszystko dokładnie mieszamy.
Białko z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy ją do masy gofrowej i za pomocą szpatułki wszystko mieszamy.
Gofry pieczemy w gofrownicy przez około 5 minut aż się ładnie zarumienią.
Śmietanę kremówkę ubijamy. Na koniec dodajemy do niej cukier puder.
Gofry posypujemy startą gorzką czekoladą. Na wierzch kładziemy ubitą śmietanę oraz pokrojone ulubione owoce.
0 komentarze