Czekoladowy tort
Czy jest na świecie osoba, która nie lubi czekolady? Mam nadzieję, że nie :) Przedstawiam Wam przepis na tort czekoladowy - doskonały dla czekoladożerców. Idealnie wpasuje się na każdą imprezę. Ja przygotowałam go z myślą o moim mężu - na Jego urodziny :)
- 10 jajek
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki tortowej pszennej
- 0,5 szklanki kakao
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiewamy kakao i mąkę. Delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza do suchego patyczka przez około 40 minut.
- 2 gorzkie czekolady 70% kakao co najmniej
- 300 ml śmietany kremówki 30 %
- 1 łyżeczka żelatyny
Do gorącej śmietany dodajemy napęczniałą żelatynę. Dokładnie mieszamy, tak żeby żelatyna się rozpuściła. Przygotowaną śmietaną zalewamy pokruszoną czekoladę. Czekamy 2 minuty, aż czekolada się rozpuści i dokładnie mieszamy. Masę schładzamy w lodówce. Tak żeby była gęsta, ale nie sztywna (kilka godzin).
Na końcu ubijamy ją mikserem na puszystą masę.
- 2 mleczne czekolady
- 300 ml śmietany kremówki 30 %
- 1,5 łyżeczka żelatyny
Do gorącej śmietany dodajemy napęczniałą żelatynę. Dokładnie mieszamy, tak żeby żelatyna się rozpuściła. Przygotowaną śmietaną zalewamy pokruszoną czekoladę. Czekamy 2 minuty, aż czekolada się rozpuści i dokładnie mieszamy. Masę schładzamy w lodówce. Tak żeby była gęsta, ale nie sztywna (kilka godzin).
Na końcu ubijamy ją mikserem na puszystą masę.
- 2 białe czekolady
- 300 ml śmietany kremówki 30 %
- 2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę zalewamy zimną wodą i czekamy aż napęcznieje. W międzyczasie podgrzewamy śmietanę kremówkę na palniku (tak żeby się nie zagotowała, a była gorąca). W misce rozkruszamy białą czekoladę.
Do gorącej śmietany dodajemy napęczniałą żelatynę. Dokładnie mieszamy, tak żeby żelatyna się rozpuściła. Przygotowaną śmietaną zalewamy pokruszoną czekoladę. Czekamy 2 minuty, aż czekolada się rozpuści i dokładnie mieszamy. Masę schładzamy w lodówce. Tak żeby była gęsta, ale nie sztywna (kilka godzin).
Na końcu ubijamy ją mikserem na puszystą masę.
- 1 gorzka czekolada 70% kakao co najmniej
- 70 ml śmietany kremówki 30 %
- 1 łyżka masła.
Masło i kremówkę gotujemy aż masło się rozpuści. Czekoladę kruszymy w misce i zalewamy ją gorącą śmietaną z masłem. Wszystko mieszamy. Polewę od razu wylewamy na ciasto.
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
- 200 ml gorącej wody,
- dekoracja: praliny.
Ciasto kroimy na 2 części (odkrawamy górę, tak żeby biszkopt był równy). Pierwszą część ciasta nasączamy kawą i kładziemy na niej kolejno kremy: z gorzkiej czekolady, mlecznej oraz białej.
Kremy przykrywamy pozostałą częścią ciasta, którą nasączamy kawą. Na wierz ciasta wylewamy polewę. Ciasto dekorujemy pralinami.
Smacznego! :)
0 komentarze