Czekoladowy tort




Czy jest na świecie osoba, która nie lubi czekolady? Mam nadzieję, że nie :) Przedstawiam Wam przepis na tort czekoladowy - doskonały dla czekoladożerców. Idealnie wpasuje się na każdą imprezę. Ja przygotowałam go z myślą o moim mężu - na Jego urodziny :)



  • 10 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki tortowej pszennej
  • 0,5 szklanki kakao   

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Do masy jajecznej przesiewamy kakao i mąkę. Delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki. Ciasto pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza do suchego patyczka przez około 40 minut.


  • 2 gorzkie czekolady 70% kakao co najmniej
  • 300 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalewamy zimną wodą i czekamy aż napęcznieje. W międzyczasie podgrzewamy śmietanę kremówkę na palniku (tak żeby się nie zagotowała, ale była gorąca). W misce rozkruszamy gorzką czekoladę. 
Do gorącej śmietany dodajemy napęczniałą żelatynę. Dokładnie mieszamy, tak żeby żelatyna się rozpuściła. Przygotowaną śmietaną zalewamy pokruszoną czekoladę. Czekamy 2 minuty, aż czekolada się rozpuści i dokładnie mieszamy. Masę schładzamy w lodówce. Tak żeby była gęsta, ale nie sztywna (kilka godzin). 
Na końcu ubijamy ją mikserem na puszystą masę.

  • 2 mleczne czekolady
  • 300 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1,5 łyżeczka żelatyny
Żelatynę zalewamy zimną wodą i czekamy aż napęcznieje. W międzyczasie podgrzewamy śmietanę kremówkę na palniku (tak żeby się nie zagotowała, a była gorąca). W misce rozkruszamy mleczną czekoladę. 
Do gorącej śmietany dodajemy napęczniałą żelatynę. Dokładnie mieszamy, tak żeby żelatyna się rozpuściła. Przygotowaną śmietaną zalewamy pokruszoną czekoladę. Czekamy 2 minuty, aż czekolada się rozpuści i dokładnie mieszamy. Masę schładzamy w lodówce. Tak żeby była gęsta, ale nie sztywna (kilka godzin). 
Na końcu ubijamy ją mikserem na puszystą masę.


  • 2 białe czekolady
  • 300 ml śmietany kremówki 30 %
  • 2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę zalewamy zimną wodą i czekamy aż napęcznieje. W międzyczasie podgrzewamy śmietanę kremówkę na palniku (tak żeby się nie zagotowała, a była gorąca). W misce rozkruszamy białą czekoladę. 
Do gorącej śmietany dodajemy napęczniałą żelatynę. Dokładnie mieszamy, tak żeby żelatyna się rozpuściła. Przygotowaną śmietaną zalewamy pokruszoną czekoladę. Czekamy 2 minuty, aż czekolada się rozpuści i dokładnie mieszamy. Masę schładzamy w lodówce. Tak żeby była gęsta, ale nie sztywna (kilka godzin). 
Na końcu ubijamy ją mikserem na puszystą masę.


  • 1 gorzka czekolada 70% kakao co najmniej
  • 70 ml śmietany kremówki 30 %
  • 1 łyżka masła.

Masło i kremówkę gotujemy aż masło się rozpuści. Czekoladę kruszymy w misce i zalewamy ją gorącą śmietaną z masłem. Wszystko mieszamy. Polewę od razu wylewamy na ciasto.


  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej,
  • 200 ml gorącej wody,
  • dekoracja: praliny.

Na początek rozpuszczalną kawę zalewamy gorącą wodą. Czekamy aż wystygnie (około 30 minut).
Ciasto kroimy na 2 części (odkrawamy górę, tak żeby biszkopt był równy). Pierwszą część ciasta nasączamy kawą i kładziemy na niej kolejno kremy: z gorzkiej czekolady, mlecznej oraz białej.
Kremy przykrywamy pozostałą częścią ciasta, którą nasączamy kawą. Na wierz ciasta wylewamy polewę. Ciasto dekorujemy pralinami.

Smacznego! :)



You Might Also Like

0 komentarze