Trufle
Przedstawiam Wam prosty przepis na słodycze - trufle. Dodatek rumu dodatkowo podkreśla ich smak. Obtoczyłam je w kakao, ale można również w wiórka kokosowe lub płatki migdałów. Wybierzcie smak, który najbardziej lubicie :)
- 1 mleczna czekolada,
- 1 gorzka czekolada,
- 100 ml śmietany kremówki,
- 2 łyżki masła,
- 2 łyżki rumu,
- dodatkowo: kakao.
Czekolady łamiemy na małe kawałki. Wsypujemy je do miski oraz dodajemy masło.
W międzyczasie śmietanę kremówkę zagotowujemy. Czekolady z masłem zalewamy zagotowaną śmietaną kremówką. Powstały mus mieszamy aż do połączenia składników. Na koniec dodajemy rum i ponownie mieszamy.
Powstałą masę truflową wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Najlepiej na całą noc.
Po tym czasie z masy formujemy kulki i obtaczamy je w kakao.
0 komentarze