Zapiekanka
Chyba wszyscy z nas lubią zapiekankę. Ten rozpływający się na wierzchu ser oraz solidna porcja mięsa skusi niejednego żarłoka. Przepis ten idealnie sprawdzi się, jeśli potrzebujecie obiadu na dwa dni. Na drugi dzień smakuje równie idealnie. Wystarczy ją jedynie podgrzać i można się zajadać :) Smacznego ! :)
- 250 g makaronu,
- 500 g wołowego mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 350 ml mleka,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki,
- 3 pomidory,
- 500 ml przecieru pomidorowego,
- 15 dag żółtego sera,
- dodatkowo: 1 łyżka oliwy,
- przyprawy: sól, pieprz, bazylia, tymianek, oregano.
Cebulę, czosnek kroimy w kosteczkę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy posiekaną w kostkę cebulę oraz czosnek na złoty kolor. Następnie dodajemy mięso mielone. Całość doprawiamy do smaku. Wszystko smażymy przez około 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy. Przecier pomidorowy zagotowujemy i przyprawiamy do smaku. Pomidory wyparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Następnie kroimy je w drobną kosteczkę i dodajemy do przecieru pomidorowego. Wszystko gotujemy przez około 10 minut.
Do usmażonego mięsa przekładamy połowę sosu pomidorowego.
Na koniec przygotowujmy sos beszamelowy. W garnku roztapiamy dwie łyżki masła. Dodajemy do niego dwie łyżki mąki (robimy z tego tak zwaną zasmażkę :). Zalewamy wszystko mlekiem. Dokładanie mieszamy. Wszystko gotujemy przez 10 minut, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy połowę startego żółtego sera oraz doprawiamy solą i pieprzem.
Makaron mieszamy z mięsem mielonym. Wszystko wykładamy do naczynia żaroodpornego nasmarowanego jedną łyżką masła. Zapiekankę zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy resztą startego żółtego sera.
Przygotowaną zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez około 20 minut.
Zapiekankę podajemy pokrojoną w kostkę na sosie pomidorowym.
Smacznego! :)
Smacznego! :)
0 komentarze