Klasyczne oponki




Tłusty czwartek już niedługo, dlatego warto wypróbować przepis na oponki już teraz. Są bardzo smaczne, puszyste i znikają bardzo szybko :) Zapraszam do wypróbowania :)




    • 0,5 kg mąki,
    • 5 dag drożdży,
    • 0,5 szklanki cukru,
    • 2 jajka,
    • szczypta soli,
    • 1 szklanka mleka,
    • 1 łyżka oleju,
    • 2 łyżki masła,
    • 3 łyżki wódki, 
    • dodatkowo: 1 litr oleju, cukier puder.


    Z drożdży robimy rozczyn (drożdże kruszymy w małym garnuszku, zasypujemy 1 łyżką cukru oraz wlewamy 0,5 szklanki ciepłego mleka, wszystko mieszamy i odstawiamy do napęcznienia przez około 10 minut).
    Pozostałą część mąki przesiewamy do misy malaksera i dodajemy pozostałe suche składniki (cukier, sól). 0,5 szklanki mleka oraz masło podgrzewamy na palniku, aż masło się roztopi.
    W malakserze mieszamy suche składniki z jajkami. Następnie dodajemy ciepłe mleko z masłem, olej, wódkę. Mieszamy ciasto aż do połączenia składników (przez około 10 minut).
    Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Po około 1 godzinie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy oponki.
    Olej podgrzewamy do 175 stopni Celsjusza i smażymy na nim oponki przez kilka minut.
    Po ostygnięciu obtaczamy je w cukrze pudrze.

    Smacznego! :)



    You Might Also Like

    0 komentarze