Klasyczne oponki
Tłusty czwartek już niedługo, dlatego warto wypróbować przepis na oponki już teraz. Są bardzo smaczne, puszyste i znikają bardzo szybko :) Zapraszam do wypróbowania :)
- 0,5 kg mąki,
- 5 dag drożdży,
- 0,5 szklanki cukru,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- 1 szklanka mleka,
- 1 łyżka oleju,
- 2 łyżki masła,
- 3 łyżki wódki,
- dodatkowo: 1 litr oleju, cukier puder.
Z drożdży robimy rozczyn (drożdże kruszymy w małym garnuszku, zasypujemy 1 łyżką cukru oraz wlewamy 0,5 szklanki ciepłego mleka, wszystko mieszamy i odstawiamy do napęcznienia przez około 10 minut).
Pozostałą część mąki przesiewamy do misy malaksera i dodajemy pozostałe suche składniki (cukier, sól). 0,5 szklanki mleka oraz masło podgrzewamy na palniku, aż masło się roztopi.
W malakserze mieszamy suche składniki z jajkami. Następnie dodajemy ciepłe mleko z masłem, olej, wódkę. Mieszamy ciasto aż do połączenia składników (przez około 10 minut).
Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia.
Po około 1 godzinie ciasto rozwałkowujemy i wycinamy oponki.
Olej podgrzewamy do 175 stopni Celsjusza i smażymy na nim oponki przez kilka minut.
Po ostygnięciu obtaczamy je w cukrze pudrze.
0 komentarze