RISOTTO Z CHORIZO
Jakiś czas temu kupiłam chorizo i zastanawiałam się co mogę z nim pysznego przyrządzić. Zdecydowałam się risotto i zdecydowanie nie żałuję. Nie wiem jak wam, ale mnie trochę znudziły się tradycyjne potrawy z ziemniakami. Jeśli macie podobne odczucia to powinniście wypróbować to danie.
Składniki na bulion:
* 1 marchewka,
* 1 por,
* 1 porcja rosołowa kurczaka,
* 1 cebula,
* 3 ząbki czosnku,
* 1 seler,
* łyżka mąki,
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* sól, pieprz.
Składniki na risotto:
* 1 papryka czerwona,
* 1 papryka zielona,
* 3 pomidory,
* 30 dag chorizo,
* 20 dag ryżu do risotto,
* 1 cebula,
* 3 ząbki czosnku,
* pęczek natki pietruszki,
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* sól, pieprz, papryka słodka wędzona, chili.
Na początek przygotowujemy bulion drobiowy. Kroimy wszystkie warzywa i przypiekamy je w dużym garnku. Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz mąkę i chwilę przysmażamy. Następnie dodajemy korpus z kurczaka i około 1,5 litra wody. Bulion przyprawiamy do smaku. Wszystko gotujemy około 1 godziny. Przygotowany bulion przecedzamy przez sito.
Następnie zabieramy się za przygotowanie risotto. Wszystkie warzywa i chorizo kroimy na kawałki. Zaczynamy od nagrzania oliwy z oliwek i przyprażenia na patelni kiełbasek. Po jej przyrumienieniu dodajemy cebulę i czosnek. Chwilę podsmażamy i dodajemy resztę warzyw. Czekamy aż zmiękną (około 5 minut). Dodajemy ryż i wszystko mieszamy. Następnie dolewamy uprzednio przygotowany bulion. Gotujemy około 15 minut aż ryż zmięknie i wchłonie cały bulion. Całe danie odpowiednio doprawiamy i posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego :)
0 komentarze