BABKA KAJMAKOWA
Babka to jest chyba najprostszy placek. Do tego ta ma szczególnie wyjątkowy smak. Naprawdę warto spróbować ją zrobić, nawet jeśli nie macie żadnego doświadczenia w pieczeniu. Panowie możecie wreszcie ruszyć do boju i zachwycić swoje kobiety!!! Jestem pewna, że wasze Panie będą zachwycone :)
- 5 jajek,
- 5 łyżek cukru,
- 20 dag mąki pszennej,
- 10 dag mąki ziemniaczanej,
- łyżka proszku do pieczenia,
- 5 jajek,
- sok z jednej małej cytryny,
- masa kajmakowa,
- 10 dag masła,
- 5 dag czekolady.
Masło rozpuszczamy na małym ogniu z masą kajmakowa i zostawiamy do ostygnięcia. Jajka ucieramy z masłem i dodajemy wystudzoną masę oraz sok z cytryny. Do wszystkiego dodajemy mąki i proszeku do pieczenia. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu babki oblawamy ją ulubioną czekoladą.
Smacznego!
0 komentarze