PLACKI PO WĘGIERSKU


Nigdy nie miałam okazji być na Węgrzech, ale chciałabym aby moje placki po węgiersku przypominały chociaż w małym stopniu ich smak. Uwielbiam w nich tą pikantność sosu połączoną z plackiem ziemniaczanym. Jeśli jesteście smakoszami ostrych potraw to ten przepis jest na pewno dla was. Sami spróbujcie! :)




Składniki na placki ziemniaczane:
* 2 cebule,
* 2 jajka,
* 2 łyżki mąki,
* sól,
* pieprz.


Składniki na sos węgierski:
* po łyżeczce papryki słodkiej i ostrej oraz kminku,
* 2 liście laurowe,
* 3 ziela angielskie,
* 0,7 dag łopatki wieprzowej,
* 1 średnia czerwona papryka,
* 2 ogórki kiszone,
* 2 małe cebule,
* 2 ząbki czosnku,
* 1 opakowanie przecieru pomidorowego,
* 0,5 szklanki wody,
* smalec.



Na początku kroimy łopatkę wieprzową na kwadratowe kawałki. Przyprawiamy ją solą i pieprzem. Na patelni kładziemy łyżkę smalcu i po jego rozpuszczeniu dodajemy przyprawy: paprykę słodką i ostrą oraz kminek. Po ich lekkim przyprażeniu dokładamy mięso. Podsmażamy go około 10 minut. Wszystkie warzywa kroimy w dosyć drobną kostkę. Upieczone mięso przekładamy do większego garnka. Na patelni przypiekamy warzywa, gdy staną się miękkie wkładamy je do garnka i dodajemy resztę składników. Sos doprowadzamy do wrzenia i przez ponad godzinę gotujemy na małym ogniu.
Ścieramy ziemniaki i cebulę na tarce o małych oczkach. Odlewamy sok z warzyw i dodajemy pozostałe składniki. Placki ziemniaczane smażymy na rozgrzanym oleju.

Smacznego!

You Might Also Like

0 komentarze