TORT CHAŁWOWY


Tort chałwowy idealnie nadaje się do niedzielnej kawy. Posiada ciasto czekoladowe, krem chałwowy i sezam. Mi bardzo odpowiada to połączenie smaków. Do tego uwielbiam smak i zapach przyprażonego sezamu. Nawet kilka miesięcy temu skusiłam się i zrobiłam własną chałwę. Muszę przyznać, że miała dużo intensywniejszy smak od tej sklepowej. Gorąco polecam :)




Składniki na biszkopt:
* 5 jajek,
* 2/3 szklanki cukru,
* 2 budynie czekoladowe,
* 1 łyżka kakao,
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
* 1 łyżka mąki pszennej.

Składniki na krem chałwowy:
* 2 śmietany kremówki,
* 20 dag chałwy waniliowej.


Dodatkowo:
* pół słoiczka dżemu z czarnej porzeczki,
* pół puszku masy krówkowej,
* sezam.




Dzień przed składaniem całego tortu przygotowujemy ciasto. Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Następnie ubijamy białka ze szczyptą soli, gdy staną się sztywne dodajemy po kolei cukier, żółtka, budynie czekoladowe, mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą. Ciasto przekładamy na wysmarowaną formę do pieczenia o średnicy 21 cm i pieczemy około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Następnego dnia przyprażamy na suchej patelni sezam. Następnie ubijamy śmietanę kremówkę i dodajemy do niej pokruszoną chałwę. Pozostaje nam jedynie złożenie całego tortu. Biszkopt kroimy na dwie części. Jedną z nich smarujemy dżemem z czarnej porzeczki, a potem kremem chałwowym. Następnie kładziemy drugą część ciasta. Całość smarujemy masą krówkową i posypujemy przyprażonym sezamem. Tort dekorujemy według uznania.

Smacznego! :)

You Might Also Like

0 komentarze