Klopsiki w warzywnym sosie
Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na klopsiki w sosie z sezonowych warzyw. Mięso przygotowałam w niestandardowy sposób - zamiast surowego jajka dodałam sos barbecue. W taki sposób udało mi się nadać klopsikom nutę dymnej wędzonki. Dodatek sosu warzywnego pogłębia smak całego dania. Zachęcam do wypróbowania ! :)
- 50 dag mięsa mielonego wołowego,
- 10 pomidorków koktajlowych,
- 3 łyżki sosu barbecue,
- 3 ogórki konserwowe,
- 1 mozzarella,
- 1 żółta papryka,
- 500 ml przecieru pomidorowego,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- szczypiorek,
- dodatkowo: ryż,
- przyprawy: pieprz, sól, bazylia, oregano, tymianek.
Wykonanie przepisu na klopsiki w warzywnym sosie zaczynamy od pokrojenia wszystkich warzyw.
Mięso mielone przekładamy do dużej miski. Dodajemy do niego ogórki konserwowe, sos barbecue oraz przyprawy: sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Mokrymi rękami formujemy kulki mięsne.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy wykonane wcześniej klopsiki.
Klopsiki po zarumienieniu (z każdej strony) przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy wszystko sosem pomidorowym oraz dodajemy warzywa: pomidorki koktajlowe, paprykę. Tak przygotowaną potrawę doprawiamy do smaku. Wierzch posypujemy pokrojoną w kosteczkę mozzarellą.
Przygotowaną potrawę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut.
Klopsiki w sosie warzywnym podajemy z ryżem oraz posypujemy szczypiorkiem.
Smacznego! :)
1 komentarze
pyszne i smakowite:)
OdpowiedzUsuń