Klopsiki w warzywnym sosie



Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na klopsiki w sosie z sezonowych warzyw. Mięso przygotowałam w niestandardowy sposób - zamiast surowego jajka dodałam sos barbecue. W taki sposób udało mi się nadać klopsikom nutę dymnej wędzonki. Dodatek sosu warzywnego pogłębia smak całego dania. Zachęcam do wypróbowania ! :)




  • 50 dag mięsa mielonego wołowego,
  • 10 pomidorków koktajlowych,
  • 3 łyżki sosu barbecue,
  • 3 ogórki konserwowe,
  • 1 mozzarella,
  • 1 żółta papryka,
  • 500 ml przecieru pomidorowego,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypiorek,
  • dodatkowo: ryż,
  • przyprawy: pieprz, sól, bazylia, oregano, tymianek.


Wykonanie przepisu na klopsiki w warzywnym sosie zaczynamy od pokrojenia wszystkich warzyw.
Mięso mielone przekładamy do dużej miski. Dodajemy do niego ogórki konserwowe, sos barbecue oraz przyprawy: sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Mokrymi rękami formujemy kulki mięsne.
W międzyczasie na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy z oliwek. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy wykonane wcześniej klopsiki. 
Klopsiki po zarumienieniu (z każdej strony) przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zalewamy wszystko sosem pomidorowym oraz dodajemy warzywa: pomidorki koktajlowe, paprykę. Tak przygotowaną potrawę doprawiamy do smaku. Wierzch posypujemy pokrojoną w kosteczkę mozzarellą.
Przygotowaną potrawę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 20 minut. 
Klopsiki w sosie warzywnym podajemy z ryżem oraz posypujemy szczypiorkiem.

Smacznego! :)





You Might Also Like

1 komentarze