Sos szpinakowy
Zdrowo, smacznie i świeżo - trzy cechy dokładnie opisujące ten przepis. Sos szpinakowy składa się głównie z doskonałego sosu beszamelowego, świeżego szpinaku oraz świetnie przyprawionej piersi z kurczaka. Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu :)
- 50 dag piersi z kurczaka,
- 25 dag szpinaku mrożonego lub świeżego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1.5 szklanki mleka,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 1 mozzarella,
- oliwa z oliwek,
- 30 dag makaronu,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra.
Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w kosteczkę. Do miseczki przekładamy 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę pieprzu, 1 łyżkę papryki ostrej i 1 łyżkę papryki słodkiej. Wszystko mieszamy. Przygotowaną marynatą nacieramy pokrojone mięso. Wszystko odstawiamy na 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos. W garnuszku o grubym dnie rozpuszczamy 2 łyżki masła. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki pszennej. Przez chwilę wszystko podgrzewamy (tylko do zniknięcia smaku surowej mąki). Wąskim strumieniem wlewamy mleko. Wszystko cały czas mieszamy aż sos zgęstnieje i się zagotuje (przez około 5 minut). Ściągamy garnek z palnika, dodajemy mozzarellę oraz doprawiamy solą i pieprzem. W ten sposób przygotowaliśmy sos beszamelowy.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy rozdrobniony szpinak. Gotujemy go pod przykryciem około 5 minut (przy mrożonym szpinaku około 7 minut). Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zamarynowane piersi z kurczaka przekładamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy je z każdej strony na złoty kolor przez około 10 minut.
Do sosu beszamelowego dodajemy szpinak oraz usmażone mięso z piersi kurczaka.
Przygotowany sos szpinakowy najlepiej smakuje z makaronem. W mojej wersji jest to makaron rozmarynowy, przygotowany według przepisu na opakowaniu.
Smacznego! :)
0 komentarze