Faszerowana papryka
Wrzesień to najlepszy czas na przygotowanie faszerowanej papryki. Papryka jest teraz wyjątkowo soczysta i świeża. Polecam szczególnie to danie na jesienną pogodę. Zostały nam już ostatnie chwile na skorzystanie z tak świeżych warzyw, przyniesionych prosto z ogródka. Korzystajcie! Smacznego! :)
- 30 dag mięsa mielonego wieprzowego,
- 1 paprykę zieloną,
- 4 papryki czerwone,
- 2 pomidory malinowe,
- 20 dag pieczarek,
- 1 mozzarella,
- oliwa z oliwek,
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia.
Przyrządzenie faszerowanej papryki zaczynamy od obrania i pokrojenia na cząstki pieczarek. Przygotowane grzyby przesmażamy na patelni.
W międzyczasie sparzamy pomidory (pomidory nacinamy i zalewamy gorącą wodą). Po około 5 minutach obieramy je ze skórki i kroimy na drobne cząstki.
Pieczarki ściągamy z palnika i przekładamy do miseczki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i zaczynamy podsmażać mięso.
W międzyczasie odcinamy górę z każdej papryki czerwonej i wyciągamy z nich nasiona.
Do mięsa dodajemy pokrojoną zieloną paprykę, pomidory, pieczarki. Przyprawiamy do smaku. Wszystko przykrywamy pokrywką. Farsz gotujemy przez około 5 minut.
Czerwone papryki faszerujemy przygotowanym mięsem z warzywami. Wierzch posypujemy mozzarellą. Każdą paprykę zawijamy w folię aluminiową i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Faszerowane papryki pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Smacznego! :)
1 komentarze
mm z pieczarkami! pychotka
OdpowiedzUsuń