Faszerowana papryka


Wrzesień to najlepszy czas na przygotowanie faszerowanej papryki. Papryka jest teraz wyjątkowo soczysta i świeża. Polecam szczególnie to danie na jesienną pogodę. Zostały nam już ostatnie chwile na skorzystanie z tak świeżych warzyw, przyniesionych prosto z ogródka. Korzystajcie! Smacznego! :)




  • 30 dag mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 paprykę zieloną,
  • 4 papryki czerwone,
  • 2 pomidory malinowe, 
  • 20 dag pieczarek,
  • 1 mozzarella, 
  • oliwa z oliwek,
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia.



Przyrządzenie faszerowanej papryki zaczynamy od obrania i pokrojenia na cząstki pieczarek. Przygotowane grzyby przesmażamy na patelni.
W międzyczasie sparzamy pomidory (pomidory nacinamy i zalewamy gorącą wodą). Po około 5 minutach obieramy je ze skórki i kroimy na drobne cząstki. 
Pieczarki ściągamy z palnika i przekładamy do miseczki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i zaczynamy podsmażać mięso. 
W międzyczasie odcinamy górę z każdej papryki czerwonej i wyciągamy z nich nasiona.
Do mięsa dodajemy pokrojoną zieloną paprykę, pomidory, pieczarki. Przyprawiamy do smaku. Wszystko przykrywamy pokrywką. Farsz gotujemy przez około 5 minut.
Czerwone papryki faszerujemy przygotowanym mięsem z warzywami. Wierzch posypujemy mozzarellą. Każdą paprykę zawijamy w folię aluminiową i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Faszerowane papryki pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.



Smacznego! :)

You Might Also Like

1 komentarze