Krem z pieczonych papryk
Kolejny przepis z papryką w roli głównej. Tym razem jednak w trochę innej odsłonie - kremowej zupie z grzankami. Tej potrawie nie brakuje pikanterii, dlatego idealnie rozgrzeje wasze podniebienia podczas tej chłodnej jesieni. Polecam wszystkim zmarzluchom!!! :)
- 5 dużych czerwonych papryk,
- 2 czerwone pomidory,
- 1 główka czosnku,
- 0,7 litra bulionu warzywnego,
- oliwa z oliwek,
- kilka kromek chleba,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, chilli, kminek.
Wszystkie papryki myjemy, przekrajmy na pół i wydrążamy z nich gniazda. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym i lekko kropimy oliwą z oliwek. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni Celsjusza. Paprykę pieczemy przez około godzinę.
W mniej więcej połowie czasu paprykę przekręcamy na drugą stronę. Do naczynia żaroodpornego wkładamy również czosnek zawinięty w folię aluminiową.
Pomidory nadkrawamy i zalewamy wrzątkiem. Po około 5 minutach obieramy je ze skórki i kroimy na małe cząstki.
Bulion zagotowujemy. Dodajemy do niego pomidory, obrane ze skórki papryki oraz wyciśnięty, upieczony czosnek. Zupę doprawiamy do smaku (w mojej wersji na pikantnie - duuużo chilli :) . Gotujemy przez około 20 minut. Na koniec zupę miksujemy na gładki krem.
Pieczywo kroimy na małe cząstki oraz podpiekamy na patelni.
Zupę podajemy gorącą razem z grzankami.
Smacznego! :)
Pieczywo kroimy na małe cząstki oraz podpiekamy na patelni.
Zupę podajemy gorącą razem z grzankami.
Smacznego! :)
0 komentarze