Klasyczna jajecznica


Podobno śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Dlatego dzisiaj zapraszam Was na jajecznicę. Podany przeze mnie przepis jest klasyczny - jajka smażone są na maśle z dodatkiem szczypiorku. Taką jajecznicę możecie również urozmaicić waszymi ulubionymi dodatkami: szynką, serem, warzywami.





  • 7 jajek,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 4 kromki pełnoziarnistego pieczywa,
  • przyprawy: sól, biały pieprz.


Na patelni rozpuszczamy masło. Gdy będzie rozgrzane i płynne, wbijamy kolejno jajka. Zmniejszamy temperaturę rozgrzania patelni, przekręcając kurek kuchenki do mniej więcej połowy. Gdy jajka zaczną się odrobinę ścinać, patelnię przekładamy na inny palnik (zimny) i tam mieszamy. Następnie znowu przypiekamy ją na rozgrzanym palniku. Czynność tą powtarzamy aż jajecznica będzie prawie gotowa. Dwie minuty przed końcem smażenia odpowiednio ją przyprawiamy białym pieprzem i solą. Na koniec dodajemy posiekany szczypiorek. Wszystko smażymy jeszcze przez około minutę.

Smacznego! :)



You Might Also Like

0 komentarze