Paszteciki
Paszteciki to idealna przekąska na każdą okazję. Ten przepis sprawdza się szczególnie, gdy potrzebujecie przygotować coś na szybko :) Po upieczeniu można je jeść od razu (na ciepło) - dla mnie takie są najlepsze :) oraz na zimno. Najlepiej smakują z dodatkiem sosu, na przykład czosnkowego.
- 1 ciasto francuskie,
- 15 dag kiełbasy swojskiej,
- 1 mozzarella,
- pół czerwonej papryki,
- 50 ml jogurtu naturalnego,
- 50 ml ketchupu pikantnego,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 pomidorów suszonych,
- 1 żółtko,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, tymianek, bazylia, oregano,
- dodatkowo: sezam (opcjonalnie).
Do pokrojonych warzyw oraz usmażonej kiełbasy wkładamy pozostałe składniki i doprawiamy je do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. W ten sposób stworzyliśmy farsz do pasztecików :)
Ciasto francuskie kroimy na pół wzdłuż szerszego boku.
Farsz dzielimy na dwie części i wykładamy na ciasto francuskie.
Ciasto zwijamy i kroimy na mniejsze kawałki. Paszteciki smarujemy roztrzepanym żółtkiem oraz posypujemy sezamem.
Paszteciki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 25 minut.
Smacznego! :)
0 komentarze