Paszteciki


Paszteciki to idealna przekąska na każdą okazję. Ten przepis sprawdza się szczególnie, gdy potrzebujecie przygotować coś na szybko :) Po upieczeniu można je jeść od razu (na ciepło) - dla mnie takie są najlepsze :) oraz na zimno. Najlepiej smakują z dodatkiem sosu, na przykład czosnkowego.





  • 1 ciasto francuskie,
  • 15 dag kiełbasy swojskiej,
  • 1 mozzarella,
  • pół czerwonej papryki,
  • 50 ml jogurtu naturalnego,
  • 50 ml ketchupu pikantnego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 pomidorów suszonych,
  • 1 żółtko,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra i słodka, tymianek, bazylia, oregano,
  • dodatkowo: sezam (opcjonalnie).


Kiełbasę swojską, paprykę, mozzarellę, suszone pomidory i czosnek kroimy w małe kosteczki. Na patelni podpiekamy kiełbasę.
Do pokrojonych warzyw oraz usmażonej kiełbasy wkładamy pozostałe składniki i doprawiamy je do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. W ten sposób stworzyliśmy farsz do pasztecików :)
Ciasto francuskie kroimy na pół wzdłuż szerszego boku.
Farsz dzielimy na dwie części i wykładamy na ciasto francuskie.
Ciasto zwijamy i kroimy na mniejsze kawałki. Paszteciki smarujemy roztrzepanym żółtkiem oraz posypujemy sezamem.
Paszteciki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 25 minut.

Smacznego! :)



You Might Also Like

0 komentarze