Łosoś w sosie holenderskim



Łososia uwielbiam w każdej postaci. Nieważne czy jest smażony, pieczony czy wędzony zawsze chętnie go zjem (oczywiście pod warunkiem, że jest dobrze przyrządzony:). Dlatego dzisiaj przedstawiam wam idealne dla mnie danie obiadowe, czyli łosoś w sosie holenderskim. Zapraszam do wypróbowania tego przepisu ! :)




  • 30 dag łososia,
  • 2 garście świeżego szpinaku,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 2 łyżki sosu sojowego, 
  • 1 ząbek czosnku,
  • 20 dag masła,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 4 żółtka,
  • przyprawy: sól, pieprz,
  • dodatkowo: brązowy ryż.

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Łososia oczyszczamy ze skóry oraz ości. Rybę okładamy liśćmi szpinaku. 
Następnie przygotowujemy marynatę. Mieszamy ze sobą 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Tak przygotowaną marynatą zalewamy łososia w szpinaku. Rybę zawijamy w sreberko i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos holenderski. Na parze ubijamy żółtka razem z 1 łyżka soku z cytryny. Mało rozpuszczamy i zagotowujemy. Ściągamy z niego biały nalot z masła. Do ubitych żółtek powoli wlewamy roztopione masło (najlepiej łyżką). Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Sos powinien wyjść gęsty i puszysty. 
Upieczonego łososia polewamy sosem holenderskim, posypujemy posiekanym szpinakiem oraz pokrojoną w kostkę papryką. Rybę podajemy z ugotowanym ryżem.

Smacznego! :)

You Might Also Like

1 komentarze