Łosoś w sosie holenderskim
- 30 dag łososia,
- 2 garście świeżego szpinaku,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 20 dag masła,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- 4 żółtka,
- przyprawy: sól, pieprz,
- dodatkowo: brązowy ryż.
Łososia oczyszczamy ze skóry oraz ości. Rybę okładamy liśćmi szpinaku.
Następnie przygotowujemy marynatę. Mieszamy ze sobą 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki soku z cytryny, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól i pieprz. Tak przygotowaną marynatą zalewamy łososia w szpinaku. Rybę zawijamy w sreberko i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos holenderski. Na parze ubijamy żółtka razem z 1 łyżka soku z cytryny. Mało rozpuszczamy i zagotowujemy. Ściągamy z niego biały nalot z masła. Do ubitych żółtek powoli wlewamy roztopione masło (najlepiej łyżką). Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Sos powinien wyjść gęsty i puszysty.
1 komentarze
bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń