Pieczony schab w sosie
Zapraszam was do wypróbowania mojego przepisu na plastry mięsa zamoczone w sosie warzywnym z lanymi kluseczkami. Moja propozycja jest alternatywą do tradycyjnych kotletów schabowych. Zasmakujcie się w niej soczystym i delikatnym schabem z dodatkiem warzyw. Polecam szczególnie na rodzinny, niedzielny obiad. Smacznego! :)
- 5 plastrów schabu,
- 500 ml przecieru pomidorowego,
- 500 g pieczarek,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka żółta,
- 15 pomidorków koktajlowych,
- 10 łyżek mąki pszennej,
- 3 jajka,
- 3 łyżki wody,
- 4 łyżki masła,
- 1 pęczek szczypiorku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- przyprawy: sól, pieprz, oregano, papryka słodka, papryka ostra, chilli
Schab oczyszczamy z żyłek i płuczemy pod zimną wodą. Każdy plaster przyprawiamy pieprzem, papryką ostrą i słodką. Tak przygotowane mięso smażymy na oliwie z oliwek z każdej strony przez około 1 minutę. Upieczony schab przekładamy na talerzyk.
Następnie przygotowujemy sos. Wszystkie warzywa obieramy, czyścimy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na rozgrzanym maśle. Po około 5 minutach dodajemy przecier pomidorowy i przyprawiamy do smaku. Gotujemy około 15 minut. Po tym czasie do sosu dodajemy przysmażony schab. Wszystko gotujemy jeszcze przez około 5 minut (aż schab będzie miękki i soczysty).
W tym czasie przygotowujemy kluski lane. 10 łyżek mąki, 3 łyżki wody, 3 łyżki masła oraz 3 jajka łączymy na jednolitą masę. Dodajemy do niej odrobinę soli. Na gotującej się i osolonej wodzie (około 1 łyżka na 1.5 litra) kładziemy łyżeczką kluseczki. Po ich wypłynięciu na powierzchnię gotujemy je jeszcze przez około 2 minuty.
Przygotowaną potrawę podajemy posypaną szczypiorkiem.
0 komentarze