Zupa z kluseczkami tymiankowymi i pulpetami
Rozgrzewająca zupa to idealny posiłek na zamglone i chłodne dni. Takich niestety będziemy mieć teraz coraz więcej. Dlatego polecam wypróbować Wam przygotowaną przeze mnie zupę z kluseczkami tymiankowymi i pulpetami z indyka. Rozgrzeje ona każdego zmarzlucha! Ciepłego wieczoru i smacznego! :)
- 2 marchewki,
- 3 pietruszki,
- 1/4 selera,
- 1/2 pora,
- 50 dag mięsa mielonego z indyka,
- pęczek koperku,
- 1 jajko,
- 4 łyżki mąki,
- 1 łyżka masła,
- przyprawy: tymianek, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy.
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na drobną kosteczkę. Następnie smażymy je na maśle przez około 3 minuty. Wszystko zalewamy 1 litem wody i doprawiamy do smaku. Wywar gotujemy przez około 30 minut. Po tym czasie połowę warzyw blendujemy i na nowo przekładamy do zupy.
W międzyczasie przygotowujemy pulpeciki. Mięso dobrze przyprawiamy i formułujemy z niego małe kuleczki ( średnica około 2 cm). Do gotującego się bulionu wrzucamy pulpety. Wszystko razem gotujemy jeszcze przez około 7 minut.
Po wrzuceniu pulpecików zaczynamy przygotowywać kluseczki tymiankowe. Jajko, tymianek, mąkę oraz odrobinę wody mieszamy za sobą na gładką masę (musi być lekko lejąca się). Masę nakładamy łyżeczką do gotującej się zupy. Wszystko gotujemy jeszcze przez około 3 minutki.
Całe danie posypujemy posiekanym koperkiem.
Smacznego! :)
2 komentarze
wspaniała zupa:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń