Chili con carne
Dzisiaj zabieram was w podróż do kuchni meksykańskiej. W tej przygodzie posmakujemy chili con carne. Dobrej jakości mięso, papryka oraz pomidory stworzą nam niesamowitą kompozycję smaków. Zapraszam do przyłączenia się do mojej wycieczki smaków po Meksyku! :)
- 25 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
- 1 papryczka chili,
- 1 puszka pomidorów,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 szklanka bulionu warzywnego,
- tortille,
- odrobina oliwy z oliwek,
- przyprawy: czarny pieprz, sól, kminek rzymski mielony, oregano.
Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Następnie podsmażamy na oliwie z oliwek. Po zarumienieniu się warzyw dodajemy mięso mielone Po około 10 minutach dodajemy pozostałe warzywa. Wszystko przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut. Pod sam koniec gotowania danie przyprawiamy do smaku. Chili podajemy z kawałkami tortilli.
Smacznego!
0 komentarze