Chili con carne


Dzisiaj zabieram was w podróż do kuchni meksykańskiej. W tej przygodzie posmakujemy chili con carne. Dobrej jakości mięso, papryka oraz pomidory stworzą nam niesamowitą kompozycję smaków. Zapraszam do przyłączenia się do mojej wycieczki smaków po Meksyku! :)





  • 25 dag mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka bulionu warzywnego,
  • tortille, 
  • odrobina oliwy z oliwek,
  • przyprawy: czarny pieprz, sól, kminek rzymski mielony, oregano. 


    Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę. Następnie podsmażamy na oliwie z oliwek. Po zarumienieniu się warzyw dodajemy mięso mielone Po około 10 minutach dodajemy pozostałe warzywa. Wszystko przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut. Pod sam koniec gotowania danie przyprawiamy do smaku. Chili podajemy z kawałkami tortilli.

    Smacznego!

    You Might Also Like

    0 komentarze