Tort orzechowo-mleczny


Tort orzechowo - mleczny łączy ze sobą trzy smaki: orzechów, mleka oraz czekolady. Jeśli lubicie takie połączenia to koniecznie musicie go upichcić. Polecam wam go szczególnie na specjalne okazje, ponieważ smakuje bardzo dobrze, a zarazem jego przygotowanie nie zajmuje wiele czasu.




Składniki na biszkopt:
* 5 jajek,
* 3/4 szklanki cukru,
* 2/3 szklanki mąki pszennej,
* 1/3 szklanki kakao.


Składniki na krem orzechowy:
* 20 dag zmielonych orzechów włoskich,
* 1 szklanka mleka,
* 0,5 szklanki cukru pudru,
* 20 dag masła.


Składniki na krem mleczny:
* 20 dag masła,
* 1/6 szklanki cukru pudru,
* 1 szklanka mleka w proszku.

 
Składniki na polewę czekoladową:
* 1 czekolada mleczna
* 1 czekolada gorzka,
* 3 łyżki śmietany kremówki,
* 2 łyżki masła,
* dodatkowo: orzechy włoskie.




Na początek przygotowujemy biszkopt. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Do nich dodajemy mąkę oraz kakao i powoli mieszamy ze sobą. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut (do suchego patyczka).
Krem orzechowy przygotowujemy poprzez zagotowanie mleka z cukrem pudrem. Powstałą substancją sparzamy orzechy włoskie. Masę pozostawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy do puszystości i dodajemy sparzone orzechy.
Krem mleczny przygotowujemy poprzez utarcie masła z mlekiem w proszku oraz cukrem pudrem.
Polewę przygotowujemy poprzez zagotowanie ze sobą wszystkich składników przez około 10 minut.
Biszkopt przekrawamy na dwie równe części. Na pierwszą z nich kładziemy kolejno masy orzechową i mleczną. Wszystko przykrywamy drugą częścią biszkoptu. Ciasto oblewamy polewą czekoladową oraz posypujemy orzechami włoskimi.

Smacznego!

You Might Also Like

0 komentarze